sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Kuinka pääsin eroon aknesta ja atooppisesta ihottumasta?

Tähän alkuun oma tarinani iho-ongelmista:


Ihoni on oireillut aina joko aknen ja näppylöiden tai kuivan atooppisen ihottuman muodossa. Lapsena jo alkanut kivulias ihottuma jäi tauolle teinivuosien ajaksi ja tilalle tuli akne, jee mikä vaihtokauppa!! Siihen sitten ihotautilääkäriltä aina uusi voide kokeiluun, kunnes kaikki oli jo kokeiltu ja siirryttiin antibiootti kuureihin. Niitä napsiessa akne lähti kunnes kuuri päättyi ja pizza naama palasi. Tuli kai niitä kuureja kolme syötyä ja kaikki oli kolmen kuukauden mittaisia. Seuraavaksi siirryttiin vahvempiin myrkkyihin eli roaccutan kuuriin jota söin puoli vuotta. Sivuvaikutuksena oli rutikuiva iho aknen rinnalla. Muistan että huulirasvaa piti levitellä kokoajan ja silti hymyillessä huuliin repesi haavoja. Kyseinen lääke rasittaa myös maksaa, tosin omia maksaentsyymiarvoja ei ikinä testattu. Kuurin jälkeen hoito jatkui diane nova ja Yasmin yhdistelmäpillereillä, joiden avulla iho pysyi normaalina. Siitä sitten kolme vuotta myöhemmin atooppinen ihottuma palasi ja kaikenlaisia voiteita taas levittelin. Iho oli usein tulehtunut ja kivulias, eikä se kovin nätiltäkään näyttänyt kun naama oli läikikkään punainen ja hilseili. Ihoon tehosi vain kostea ilmasto ja aurinko, eli Suomen ilmaston vastakohdat. Reilu vuosi sitten päätin jättää pillerit pois ja kokeilla josko iho paranisi sillä. En huomannut eroa ihossa ainakaan ensimmäisen puolen vuoden aikana. Noin puolen vuoden jälkeen ihoon alkoi taas ilmestyä näppyjä ja akne palasi.





Kuva on otettu viime kesänä. Tässä vaiheessa olin jo jättänyt lihan pois, mutta en ollut vielä täysin luopunut maitotuotteista. Aloitin myös pillerit keväällä, joita söin syksyyn asti.









Nyt olen ollut vegaani jo useamman kuukauden ja iho alkaa jo näyttää aika hyvältä. Suurin muutos tapahtui kun aloin syömään raakaruokaa.


Tässä tämän hetkinen kuva ilman meikkiä. Ihossa näkyy vielä jäkiä, mutta ne himmenee koko ajan.
Edellisenä talvena iho oli huomattavasti kuivempi ja tulehtui usein. Tähän mennessä olen selvinnyt kevyellä rasvauksella suihkun jälkeen, enkä ole raapinutkaan pahemmin. Parasta on että iho ei ole tulehtunut kertaakaan, enkä ole menettänyt yhtiäkään yöunia kutinan takia.





Mitä olen tehnyt toisin:


- siirryin vegaaniin ruokavalioon
- en syö valmisruokia
- noin 90% ruokavaliostani on hedelmiä ja loput kasviksia
- en käytä gluteenia (vehnä, ohra ja ruis)
- syön lähes kaiken raakana
- vältän meikin käyttöä
- käytän kasvojen pesuun vain vettä (meikin poistoon ei riitä vain vesi)
- en käytä kasvovesiä
- en käytä kosteusvoiteita
- en käytä voita tai öljyä ruokavaliossani
- ainoa rasvan lähteeni on hedelmistä saamani rasva (1 avocado viikossa) tai pähkinät/siemenet (kourallinen viikossa)
- juon vähintään 2l vettä minkä lisäksi hedelmät ja kasvikset ovat suurimmaksi osaksi vettä
- en käytä suolaa enkä muitakaan mausteita (maustan yrteillä)

Siinä muutama vinkki mitä voi kokeilla. Iho-oireita voi aiheuttaa eläintuotteet, gluteeni ja liika rasva ruokavaliossa. Kemikaalit ja meikki voi myös pahentaa ja aiheuttaa oireita.

Mitä siis syön päivittäin:


- aamulla ensimmäisenä juon lähes litran vettä

- aamupalaksi smoothie johon laitan 2dl marjoja, 8 banaania ja vettä

- lounaaksi toinen smoothie johon laitan yhden lehtikaalin lehden, 4dl mangon paloja, 7 banaania ja vettä

- päivälliseksi pari appelsiinia ja valtava salaatti

Siinä esimerkkinä päivän menu.

Toivottavasti tulokset tästä paranee. Uusista elämäntavoista olen saanut paljon muutakin, kuten huomattavasti parantunut ruoansulatus ja lisääntynyt energia. Jatkuvaa karkki/herkkuhimoakaan ei enää ole. Kirjoittelen jatkossa muista huomaamistani muutoksista. Kaikki siis hedelmiä syömään!

9 kommenttia:

  1. Hei!
    Olet vissiin juuri aloittanut blogaamisen? Hyvältä ja kiinnostavalta näyttää! Tällaisiä juttuja, kuten 'mitä syöt päivässä' olisi hienoa nähdä edeskin lisää, koska nämä kiinnostavat :))
    Kiitos,
    terveisin lukijasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, vasta aloitin kirjoittelun koska halusin jakaa kokemuksiani raakaruokailusta. Kiitos ehdotuksesta, laitan pian lisää esimerkkejä päivittäisestä menustani :)

      Poista
  2. Hei!

    Kärsin itse tällä hetkellä pahasta aknesta, alkoi 14-vuotiaana ja nyt olen 25. Kaikki voiteet ja lääkkeet käyty läpi, mutta akne palannut aina niiden lopettamisen jälkeen. Mietin, että voisikohan minullakin auttaa raakaruoka :) sulla ainakin iho parantunut tosi hyvin, kun vertaa noita kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kuulostaa tutulta! Kannattaa ehdottomasti kokeilla raakailua tai ainakin tiettyjen ruoka-aineiden pois jättämistä. Ensimmäisenä karsisin maitotuotteet, gluteenin ja rasvasen ruoan. Mulla on pysynyt iho kunnossa kun olen syönyt pääasiassa hedelmiä ja siihen lisäksi lehtivihreitä ja joitain kasviksia. Pähkinöistä ihoni menee huonompaan kuntoon. Muutettuani pikkuhiljaa ruokavaliotani, kesti muutama kuukausi ennen kuin ihossa alkoi näkyä selkeitä muutoksia. Nykyään iho näyttää hyvältä ilman meikkiä mikä tuntuu ihan uskomattomalta. Välttäisin myös vahvoja kemikaaleja ja pesisin vain vedellä. Jos käytät meikkiä niin esim. kookosöljy voisi toimia sen pois pesemiseen. Ja paljon vettä, sekaan voit puristaa vähän sitruunaa. Näistä pitäisi olla apua :)

      Poista
  3. Hei! Gluteenia oon jo vähentäny reippaasti, leivästä vaan on jotenkin vaikea ihan kokonaan luopua, mutta täytyy yrittää nyt kunnolla :D maitoa en enää juurikaan juo, joskus syön maustamatonta jugurttia. Rasvaista ruokaa en onneksi pysty muutenkaan syömään, kun maha ei kestä :/ Käytätkö oliiviöljyä? Täytyy varmaan kokeilla sitä kookosöljyä :) oon huomannu että mulla menee iho vaan huonompaan kuntoon kaupan ja apteekin pesuaineista. Mulla tulee finnejä ja paukamia pääasiassa leukaan ja poskiin, sekä vähän poskien alapuolelle. Aloitan nyt myös itsekin e-pillerit kesäkuussa, katsotaan olisiko niistä apua :) toivon itsekin sitä, että voisin vielä joku päivä olla ilman meikkiä ja tuntea itseni kauniiksi :) sulla ainakin iho suorastaan hehkuu! :)

    VastaaPoista
  4. Kaupoissa myydään nykyään myös gluteenitonta leipää ainakin pakaste osastolla. Gluteenittomia näkkileipiä on myös paljon, mutta mun ehdoton lemppari oli riisikakut. Siihen päälle laitoin hummusta tai guacamolea ja tomaattia, eikä leipää ollut enää ikävä :) En ole käyttänyt oliiviöljyä ja siis tota kookosöljyäkin vain ulkoisesti kuivaan ihoon. Syön todella vähärasvaista ruokavaliota ja saan sillä pidettyä ihoni kunnossa. Tarkistelen välillä cron o meter sivustolta kuinka paljon rasvaa tulee päivittäin ja pyrin pitämään sen alle 10 prosentin kokonais energiasta. Itse päätin lopettaa pillerit, koska ne auttaa vain niin kauan kuin niitä syö ja voi aiheuttaa muita ongelmia pilleristä ja henkilöstä riippuen. Kannattaa myös pitää mielessä että sitten jos ne joskus lopetat, iho saattaa räjähtää ainakin joksikin aikaa kunnes hormonit tasapainottuu. Ja tyynyliina on hyvä vaihtaa tiheästi. Hedelmistä ja kasviksista on varmasti apua ihon hyvinvoinnissa. Kyllä säkin vielä saat hehkuvan ihon!

    VastaaPoista
  5. Täytyy vaikka kokeilla niitä riisikakkuja, jos alkaa tehdä mieli leipää :) hummusta ajattelinkin kokeilla tehdä tänään, ku sitä niin monet kehuneet. On muuten kyllä aineenvaihdunta lähtenyt mukavasti käyntiin aamuisin kun juonut sitä sitruunavettä :D täytyy katsoa kuinka itelle sopii pillerit, on niin hirveät oireet aina ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana, että pakko aloittaa niiden syönti :/ naama kirjaimellisesti räjähtää aina ennen kuukautisia. Tyynyliinan vaihdan kerran viikossa :) toivotaan parasta! :) Kiitos paljon vinkeistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä noista kuukautisista tuli mieleen että mulla oli ennen kuukautiskipuja jopa silloin kun söin niitä pillereitä ja nyt raakaruoalla ei ole mitään ja muutenkin paljon kevyempi vuoto. Kuukautiset on yksi kehon tapa poistaa kuona-aineita, joten mitä puhtaammin syö niin sitä vähemmällä selviää. Toki siihen liittyy noita hormoni juttujakin, mutta ravintohan niihin hormoneihinkin vaikuttaa. Niistä pillereistä itselläni auttoi silloin Diane Novat..

      Poista
  6. Aikanaan minulla riitti siirtyminen kasvisruokaan. Valmisruokia en koskaan ole käyttänytkään ja suosin puhtaita raaka-aineita.

    VastaaPoista