sunnuntai 1. joulukuuta 2013

80/10/10 = 80% hiilihydraatteja/ 10% proteiinia/ 10% rasvaa

80/10/10 tarkoittaa ruokavaliota joka sisältää vähintään 80% hiilihydraatteja, ja enintään 10% proteiinia ja rasvaa. Käytännössä optimaalinen ruokavalio koostuu hedelmistä, lehtivihreistä, ja pienistä määristä pähkinöitä ja siemeniä. Hedelmät kannattaa syödä aamupalalla ja lounaalla kun energian tarve on suurin, ja jos vielä tekee mieli niin myös päivällisellä ison salaatin lisäksi. Tarvittavan rasvan saa pienistä määristä pähkinöitä, siemeniä tai avokaadosta, ja ne kannattaa nauttia päivän viimeisellä aterialla, sillä ne vaativat eniten aikaa ruoansulatuksessa ja tekevät olon raskaaksi. Jos et halua olla täysin raakaravinnolla, voit myös syödä kypsennettyjä juureksia päivälliseksi.

Hedelmät + rasva = kohonnut verensokeri


Usein raakaruokavaliota noudattavat syövät paljon pähkinöitä, siemeniä, avocadoa ja öljyjä. Suurin osa kaloreista tulee silloin rasvasta ja nostaa rasvaprosentin jopa yli kuuteenkymmeneen prosenttiin. Liika rasva tekee olon väsyneeksi ja yhdistettynä hedelmien tai muiden sokerien kanssa nostaa verensokeria aiheuttaen sairauksia.
Hedelmän sokerit aloittavat matkansa ruoansulatuksesta siirtyen verenkiertoon. Usein jopa muutamassa minuutissa sokerit kulkeutuvat verenkierrosta soluihin. Jos olemme syöneet rasvaista ruokaa, sokerit jäävät jumin verenkiertoon aiheuttaen kohonnutta verensokeria. Jopa edellisellä aterialla nautittu rasva voi aiheuttaa ongelmia. Sen takia rasvat on paras nauttia illan viimeisellä aterialla, ja vain pieni määrä riittää, esim. 1/4 /puolikas avocado tai kourallinen pähkinöitä, tai siemeniä(pähkinöissä ja siemenissä on noin 60-90% rasvaa). Myös kaikissa hedelmissä on pieniä määriä rasvaa. Tavoitteena on pitää rasvan määrä alle 10 prosentin päivän kalorimäärästä.

Mistä raakavegaani saa proteiinia??


Hei te kaikki karppaajat! Oletko ikinä tavannut ketään joka kärsii proteiinin puutteesta? Tiedätkö paljon itseasiassa tarvitset proteiinia? Proteiinia tarvitaan kasvamiseen ja vaurioituneiden solujen korjaukseen.
Hyvä esimerkki on äidin maito joka sisältää 6% proteiinia ja on tarkoitettu vauvalle jolla on kaikista suurin proteiinin tarve. Miksi siis aikuinen ihminen tarvitsisi enemmän proteiinia kuin painonsa moninkertaistava vauva? Noin 5-6% proteiinia on tutkimusten mukaan riittävä määrä ja yleisesti kehotetaan 9-10%, jotta tämä 5-6% tulee varmasti täyteen. Tämä suositus on annettu olettaen että proteiini on kypsennetty, joka suuresti vähentää ruoan ravintoainepitoisuutta. Siispä raakaruoakavaliolla voidaan huoletta syödä vähemmän proteiinia.
Jos haluat kasvattaa lihasta, saat parhaimmat tulokset syömällä yli 80% kaloreistasi hiilihydraateista, mielellään hedelmistä. Huomaat olevasi energisempi, jaksat treenata enemmän, palaudut nopeammin ja saat tuloksia huomattavasti nopeammin.

Jos et ole vakuuttunut, tässä muutama linkki: http://www.veganbodybuilding.com/?page=bio_tim,
http://www.youtube.com/watch?v=LtGmT13r14w.

Päivän proteiinin tarve täyttyy huomaamatta ilman sitä sen enempää miettimättä, sillä kaikki hedelmät ja vihannekset sisältävät proteiinia. Tässä muutama esimerkki; aprikoosi 10%, banaani 4%, kirsikka 6%, kurkku 11%, viinirypäle 4%, appelssiini 7%, persikka 8%, valkoinen riisi 8%, pinaatti 30%, parsakaali 27%, kaali 15%, porkkana 6%, maissi 10% ja lehtisalaatti 22%. Maidossa on noin 23% ja naudanlihassa 50%. Hedelmiä ja lehtivihreitä syömällä saavutamme noin viiden prosentin proteiini määrän ja jos lisäämme pienen määrän pähkinöitä tai siemeniä, lukema on noin 8%.
Oletko mielestäsi syönyt proteiinipitoista ruokavaliota? Tiesitkö että kananmunassa ja naudanlihassa on noin 60% rasvaa, juustossa noin 72% ja manteleissa 73%.
Liika proteiini muodostaa happoja ja jotta keho saa ylläpidettyä homeostaasin, on sen otettava luista ja hampaista emäksistä kalssiumia, seurauksena osteoporoosi ja hampaiden rappeutuminen. Onko siis sattumaa että hedelmät ja vihannekset sisältävät juuri oikean määrän proteiinia sekä emäksisiä mineraaleja, kuten kalssiumia, natriumia, mangnesiumia ja kaliumia?

Valitettavasti elintarviketeollisuus pitää huolen, että proteiinin ja rasvan tarvetta on suuresti liioiteltu ja korostettu. Suuret yritykset usein rahoittavat tieteellisiä tutkimuksia ja antavat vääristynyttä tietoa.

Tässä vielä video joka tiivistää 80/10/10 raakaruokavalion:
http://www.youtube.com/watch?v=6Pu6-0K6KdY

2 kommenttia:

  1. Tosi kiinnostava blogi! Aion lukea jatkossa.
    Ite aloita tän kyseisen dieetin juuri, kun on ollut kaikenlaisia vatsaongelmia sekä myös ikuisesti näppylöillä ollut iho. Joskus söin myös vuoden antibiootit tähän ihoon.
    Oon kans niin kyllästynyt tohon proteiinin hehkutukseen kaikkialla!

    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Iho on nykyään todella hyvässä kunnossa ja vatsa toimii kuin unelma. Tein kokeilun ja lisäsin hieman pähkinöitä muutamaksi päiväksi ja heti meni iho huonompaan suuntaan. Miten sulla on mennyt uuden ruokavalion kanssa?

      Poista